Groepsvakantie Veluwe

Een groepsvakantie Veluwe organiseren?

Waarom een groepsvakantie Veluwe een goed idee is. Heel wat mensen houden er van om een groepsvakantie in de natuur te boeken. De Veluwe is wat dat betreft één van de populairste regio’s van heel Nederland. Je kunt hier een vakantieboerderij Veluwe huren. Je treft deze overwegend beboste landstreek aan in de Nederlandse provincie Gelderland. Wie de Veluwe zegt denkt daarbij natuurlijk ook meteen aan het ‘Nationaal Park Hoge Veluwe’, één van de zonder twijfel belangrijkste natuurgebieden van Nederland.

Suggesties groepsvakantie Veluwe

Zou jij ook graag een fijne, ontspannende en deugddoende vakantie willen beleven samen met de familie of een groep vrienden? Dan zal je alleen maar kunnen vaststellen dat de Veluwe zich daar als geen ander toe leent! Je kunt een boerderij met binnenzwembad huren bijvoorbeeld.

Het Nationaal Park Hoge Veluwe, ideaal voor groepsvakantie Veluwe

Eén van de absolute trekpleisters van de Veluwe is natuurlijk het ‘Nationale Park De Hoge Veluwe’. Dit park beschikt over een oppervlakte van zomaar even 5.400 hectare en mag zich daardoor één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland noemen. Een bezoek brengen aan dit nationaal park zorgt er in eerste instantie natuurlijk voor dat je kan rekenen op een overweldigende natuurpracht. Dat is echter niet alles. Daarnaast valt er in dit gebied ook heel wat cultuur op te snuiven. Zo is er bijvoorbeeld de prachtige beeldentuin van het Kröller-Müller Museum en treffen kunstliefhebbers hier ’s werelds grootste privécollectie van de bekende schilder Van Gogh aan. Een korte samenvatting van de sterkste troeven van dit nationaal park zou er dan ook als volgt uitzien:

  • Je gaat op verkenning uit door maar liefst 5.400 hectare aan prachtige omgevingen;
  • Met één van de gratis beschikbare fietsen ontdek je ruim 40 kilometer aan fietspaden;
  • Kunstliefhebbers ontdekken hier ’s werelds grootste privécollectie van Van Gogh;

heide op de Veluwe

De Veluwe, veel diversiteit voor groepsvakantie

Het natuurlijke, maar tegelijkertijd ook zeer diverse karakter waar deze regio over beschikt zorgt er voor dat er elk jaar opnieuw heel wat vriendengroepen, maar ook families voor kiezen om hier hun vakantie door te brengen. Ga je tijdens jouw groepsvakantie naar de Veluwe ook een bezoek brengen aan dit prachtige nationaal park? Dan zal je kunnen vaststellen dat jong en oud zich hier werkelijk geen moment hoeft te vervelen! Tip: Huur een vakantieboerderij in Ermelo en ontdek dat je in de omgeving uren kunt wandelen.

Gratis een fiets huren in Nationaal Park Hoge Veluwe

Lijkt het je niet ontzettend leuk om met je familie of vrienden de Veluwe per fiets te ontdekken? Een groepsvakantie Veluwe per fiets? Het is mogelijk om het uitgestrekte gebied van dit nationaal park op verschillende manieren te verkennen. De eenvoudigste van alle mogelijkheden is echter gebruikmaken van de fiets. Dit is een milieuvriendelijk en praktisch vervoermiddel. Het nationaal park heeft in totaal een mooie 40 kilometer aan fietspaden die uitnodigen om ontdekt te worden. Wat extra interessant is, is dat er zin dit park zomaar even 1.800 gratis fietsen zijn terug te vinden waar gebruik van kan worden gemaakt. Deze wit gekleurde fietsen zijn op tal van verschillende plaatsen verspreid over het park terug te vinden. Je treft deze gratis huurfietsen ook aan bij de verschillende ingangen van het park. Tip: Voor een groepsvakantie Veluwe met de fiets is het handig om vooraf de fietsen te reserveren.

Waar kan je fietsen voor een groepsvakantie Veluwe huren?

Je kunt een fiets of E Bike huren in de volgende plaatsen.

  1. Hoenderloo;
  2. Otterlo;
  3. Schaarsbergen;

Wil je dus graag dit nationaal park helemaal niet te voet, maar vanaf het begin met de fiets kunnen ontdekken? Dan is dat veelal geen probleem. Er zijn trouwens niet alleen gratis fietsen voor handen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Daarnaast zijn er ook een beperkt aantal fietsen die zijn voorzien van kinderzitjes achteraan. Zo kan werkelijk iedereen tijdens een ritje doorheen het Nationaal Park Hoge Veluwe optimaal van de omgeving genieten. PS, het is leuk tijdens een groepsvakantie Veluwe een tandem te huren.

vakantieboerderij Nederland

Bossen en wandelgebieden

Mooie bossen in de Veluwezoom

De Veluwe staat er om bekend een groot bosrijk gebied te omvatten. Eén van deze bossen is het parkbos dat zich rond het Jachthuis Sint Hubertus bevindt. Dit is een prachtig voorbeeld van een cultuurhistorisch bos. Tijdens een wandeling doorheen dit bos zal je onder meer rond de voormalige boerderij de Pampel tal van oude solitaire bomen terug kunnen vinden. Bovendien tref je hier ook houtwallen en singels van inlandse eik aan. Niet alleen dit bos is een mooi voorbeeld van een cultuurhistorisch bos, dat geldt ook voor het zogenaamde Hunterbos. Tijdens een wandeling doorheen dit bos zal je kunnen vaststellen dat er nog steeds duidelijke vakken en padenstructuren zichtbaar zijn van de oude ontginningsbossen. Tip: Huur een vakantieboerderij in Vierhouten en speur naar Wilde Zwijnen en edelherten.

Groepsvakantie Veluwe omgeving Leuvenumse bossen

Bijzonder fijne bossen om doorheen te lopen op de Veluwe zijn ongetwijfeld ook de zogenaamde Leuvenumse bossen. Deze zijn gelegen bij Ermelo en staan er om bekend over een ongelofelijke variatie te beschikken. Je treft hier dan ook een combinatie aan van enerzijds dichte loof- en dennenbossen en anderzijds uitgestrekte heidevelden die worden afgewisseld met stuifzandvlakten. Dit landgoed welke je aantreft op de Noord-Veluwe staat er om bekend menig aantal wandelroutes te bevatten. Zo is er bijvoorbeeld de wandelroute ‘Leuvenumse bos van Natuurmonumenten’ die een lengte heeft van 5 kilometer. Deze wandelroute is ook meteen één van de beste van de streek om te ontdekken met (kleine) kinderen. Tip: Huur een vakantiehuis in de bossen voor een groepsvakantie Veluwe. Hier kan je een vakantiehuis in de bossen Veluwe huren.

kleuter op minitractor vakantieboerderij

Het Deelerwoud

Het Deelerwoud, voor mensen die op zoek zijn naar rust
Met het hele gezin of samen met de vrienden genieten van een echt rustgevende wandeling in een uitnodigend gebied? Dan ben je in het zogenaamde Deelerwoud aan het juiste adres! Het Deelerwoud bevindt zich in het midden van de Veluwe en is in het bijzonder geliefd bij wandelaars die er van houden om in alle rust een wandeling te maken. Dit natuurgebied telt een mooie wandelroute met een afstand van zo’n 9 kilometer. Indien je deze wandeling onderneemt zal je niet alleen langs stuwwallen lopen, daarnaast zal je ook de oude handelsroutes ontdekken die naar de Hartenhulberg liepen. Het hoogste punt van dit gebied beschikt verder over een hoogte van een mooie 90 meter. Wil je graag deze bijzondere wandelroute volgen? Dan hoef je daarvoor alleen de groene paaltjes te volgen!

Het Wekeromse Zand

Het Wekeromse Zand, geniet van prachtige vergezichten
De Veluwe staat er eveneens om bekend verschillende gebieden te tellen waarin je kan genieten van prachtige vergezichten. Eén van deze gebieden luistert naar de naam het ‘Wekeromse Zand’. Dit gebied bestaat uit een combinatie van stuifzand en heidegebied en laat je kennismaken met enkele van de mooiste vergezichten over dit deel van de Veluwe. Deze omgeving staat er overigens om bekend één van de laagst gelegen gebieden te zijn met actief stuifzand van heel Noordwest Europa. Tijdens een bezoek aan dit gebied kan je een keuze maken uit twee verschillende wandelroutes, namelijk:

  • Een blauwe route van slechts 2,5 kilometer; ideaal voor je groepsvakantie Veluwe.
  • Een rode route van een mooie 7,5 kilometer;

Dit gebied staat er om bekend in totaal 65 moeflons te tellen. Omwille van de aanwezigheid van deze moeflons dient er rekening mee te worden gehouden dat het gebied niet toegankelijk is voor honden. Het is dus beter hier geen vakantie met hond te boeken. Kom je met de auto naar dit gebied? Parkeer ze dan bij voorkeur aan de Vijfsprongweg in Wekerom. Hier bevindt zich ook de wildobservatiepost.

vakantieboerderij gelderland

activiteiten in de natuur

Wat is er te doen naast de mooie natuur?
Wie het heeft over de Veluwe zal uiteraard voornamelijk aandacht besteden aan de werkelijk overweldigend mooie natuur die je hier kan aantreffen. Dit gezegd hebbende is deze natuur absoluut niet de enige troef van deze regio, in tegendeel. Ook wanneer je niet zozeer een natuurliefhebber bent, maar je wel te vinden bent voor een gezonde dosis cultuur zal je kunnen vaststellen dat de Veluwe voor jou enkele niet onbelangrijke schatten herbergt. Oriënteer je bijvoorbeeld eens op Harderwijk en ontdek dat er in deze mooie plaats altijd wel festivals en leuke activiteiten voor groepen zijn. Aan de boulevard van Harderwijk vind je vele restaurants waaronder een Griek en Indiaas restaurant. Ook Nunspeet is een leuke plek voor het vieren van een groepsvakantie Veluwe. Je kunt in de omgeving van Nunspeet een vakantieboerderij met jacuzzi huren.

Hanzesteden

De Veluwe staat uiteraard ook bekend omwille van de zogenaamde Hanzesteden die je er terug kan vinden. Toen Nederlandse grootsteden als Amsterdam en Rotterdam nog dorpjes waren hadden de Hanzesteden zich als gemanifesteerd als machtige handelscentra. Enkele van de absolute toppers op dit vlak zijn niet alleen Harderwijk en Elburg, maar ook Hattem. Zij profiteerden in het bijzonder van hun gunstige ligging aan IJssel en Zuiderzee. Een zeer leuke en tevens ook interessante activiteit is dan ook om met de fiets één van de Hanzeroutes af te leggen. Uiteraard mag ook een bezoekje aan de eerder aangehaalde plaatsen beslist niet op de planning ontbreken, in tegendeel.

De Veluwe, bijzonder geliefd bij kunstenaars

Naast bovenstaande is het zo dat de Veluwe altijd al een niet onaanzienlijke aantrekkingskracht heeft uitgeoefend op kunstenaars. In het bijzonder tussen het jaar 1870 en 1950 trokken menig aantal kunstenaars naar deze regio om er te gaan schilderen. Menig aantal van deze kunstenaars kozen er uiteindelijk voor om zich te gaan vestigen in Nunspeet. Zij groeide dan ook weinig verrassend al snel uit tot een waar kunstenaarsdorp. Het Noord-Veluwse Museum vormt tegenwoordig nog steeds een tastbare herinnering aan deze periode. Bovendien is er uiteraard ook nog de beslissing van de gerenommeerde kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller om een museum te bouwen voor haar collectie op het landgoed De Hoge Veluwe. Zij slaagde er uiteindelijk niet in om dat idee in de praktijk om te zetten, maar de Nederlandse staat besloot dat het museum er toch echt moest komen en zo geschiedde het ook. Tegenwoordig herbergt dit museum ’s werelds grootste privécollectie van Van Gogh. Het spreekt voor zich dat kunstliefhebbers een bezoek aan dit museum zeker niet mogen missen.

Vakantieboerderij Nederland kleuter met paard

Losloopgebieden voor honden op de Veluwe

Wanneer je met je hond gaat wandelen op de Veluwe dien je er rekening mee te houden dat deze standaard aan de leiband moet worden gehouden. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk fijn wanneer je viervoeter zo nu en dan ook eens even echt de pootjes kan strekken. Dit kan gebeuren op verschillende plaatsen. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het Erkemederstrand. Zowel voor dit strand als voor Nulderdijk geldt dat ze zijn gelegen tussen Nijkerk en Zeewolde. Het losloopgebied overbrugt als hondenstrand een afstand van zo’n anderhalve kilometer. Bovendien is er ook nog de lange dijk van 5 kilometer tot aan Zeewolde.Tip: Huur een natuurhuisje op de Veluwe en ontdek dat je hier nog de stilte kunt ervaren. Honden zijn welkom in veel van deze natuurhuisjes.

ANWB honden wandelingen

Een andere mogelijkheid die je kan overwegen is het volgen van één van de ANWB hondenwandelingen bij De Lange Duinen. Er zijn twee verschillende wandelingen uitgestippeld van respectievelijk 3,5 en 5 kilometer. Honden hebben hier overal de mogelijkheid om lekker los te lopen. Parkeren is overigens mogelijk bij Brasserie De Lange Duinen. Hier kan je tegelijkertijd ook genieten van een deugddoend bakje koffie en van een smakelijke lunch. Ben je op zoek naar nog een extra locatie waar je, je trouwe hond los kan laten lopen? Dan kan je daarvoor kijken naar het Hondenbos Het Leesten. Deze populaire losloopplaats voor honden bevindt zich in het zuiden van Apeldoorn en is volledig omheind. Bovendien is ze gelegen aan een parkeerplaats waardoor je hier zeer eenvoudig en veilig je auto kan achterlaten.

Plaatsen op de Veluwe waar je geweest moet zijn

Welke plaatsen op de Veluwe moet je echt bezocht hebben?

Ondanks het feit dat de natuur van de Veluwe een absolute aanrader is om te ontdekken zijn er verspreid over deze regio zoals reeds aangegeven ook heel wat bezienswaardige steden terug te vinden. Zou je ook graag kennis willen maken met één of meerdere van deze locaties? Wij hebben de belangrijkste plaatsen van de Veluwe hieronder even voor je op een rijtje gezet!
1.) Loenen
Eén van de meest lieflijke dorpjes van de Veluwe is ongetwijfeld ‘Loenen’. Je treft in de nabijheid van dit dorpje de hoogste waterval van Nederland aan. Bovendien tref je hier ook de papierfabriek De Middelste Molen aan en kan je een bezoek brengen aan de populaire beeldentuin van Galerie ’t Arthuus. Verspreid over deze plaats zijn ook enkele mooie monumenten terug te vinden die terug doen denken aan de periode van de oorlog. Sowieso is Loenen één van de fijnste plaatsen van de Veluwe om gewoon even doorheen te wandelen. Zeker de moeite waard.
2.) Hoenderloo
Op ongeveer een kwartiertje rijden van Loenen vinden we de plaats Hoenderloo terug. In het dorp zelf kan je een leuke wandeling maken, maar verder barst het hier niet bepaald van de activiteiten. Wat maakt deze plaats dan toch zo populair? In het bijzonder omdat ze door veel toeristen wordt aanzien als de toegangspoort tot het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit dorp leent zich dan ook uitstekend voor het ondernemen van prachtige fiets- en wandeltochten.
3.) Hattem en Elburg
Groepsvakantie Veluwe in de omgeving van Hattem en Elburg boeken? Meer naar het noorden tref je twee andere plaatsen aan die je absoluut zeker eens kan bezoeken. Het gaat hierbij in eerste instantie om het kleine en compact vormgegeven Hattem. Deze beschikt over een geheel eigen charme… en natuurlijk ook geschiedenis. Toch steekt Elburg hier met kop en schouders bovenuit. Dit prachtige dorpje is ongetwijfeld één van de mooiste van de Veluwe. Dit niet alleen omwille van haar smalle steegjes, maar ook door haar keitjesstoepen en de houten schepen die steevast de haven sieren. Eén ding staat dan ook in ieder geval vast, je hebt de Veluwe niet gezien wanneer je niet minstens Elburg hebt bezocht! Je kunt in de buurt van Elburg een vakantieboerderij tot 18 personen huren.

peuter op vakantieboerderij 18 personen

Elders in Gelderland een vakantieboerderij huren?

Gelderland heeft meer te bieden dan de Veluwe. Zo is de Achterhoek ook een geweldige plek om een vakantie met familie, vrienden of collega’s te vieren. Je kunt hier een vakantieboerderij Achterhoek boeken. Maar, Gelderland is veel groter dan de Veluwe en De Achterhoek. Hier vind je mooiste vakantieboerderijen van Gelderland in een overzicht. Ideaal voor een vriendenweekend of familieweekend Gelderland.